Lijnzaad: niet alleen goed voor vogels

Lijnzaad: niet alleen goed voor vogels

Lijnwat? Lijnzaad! Een bruin zaadje afkomstig van de vlasplant dat je zo kan eten. Er wordt ook olie van gemaakt om mee te koken of je salade af te werken. Het is lekker, makkelijk in de keuken toe te passen en erg gezond voor je lichaam. We lijsten de voordelen even voor je op. 

Lijnzaad is rijk aan omega 3-vetzuren, met name alfa-linoleenvetzuren. Die zijn belangrijk voor het vormen van ontstekingsremmers in je lichaam. En zoals het woord het zelf zegt, stoppen die in zekere mate ontstekingen in je lijf. Bovendien houden die plantaardige vetten ook je brein, hart en hormoonhuishouding gezond. Een extra meevaller is dat ze ook je immuunsysteem boosten, waardoor je weerstand er dus op verbetert. Lijnzaad bevat daarnaast heel wat vezels, en die hebben dan weer in je darmen een gunstig effect. Je begrijpt het al … lijnzaad helpt je met een gezonde stoelgang.

En ja hoor, er is nog meer. Er zijn sterke aanwijzingen dat lijnzaad een helpende factor is in het voorkomen van sommige kankers, waaronder baarmoederkanker en prostaatkanker. Doordat de kleine zaadjes boordevol antioxidanten zitten, dragen ze bij tot gezonde cellen. Zeker wanneer je veel stress ervaart, kan het geen kwaad om wat extra antioxidanten in je voedingspatroon op te nemen.

Lijnzaad, ook goed voor de lijn

Een ander gewaardeerd effect is dat het goed is voor de lijn, tenminste, als je er geen lepels vol van eet. Je las in dit artikel al  dat lijnzaad boordevol vezels zit. Die bevorderen niet alleen een gezonde ontlasting, maar geven je ook een voldaan gevoel. Een lepeltje lijnzaad bij bijvoorbeeld je yoghurt of salade is zowel lekker als voedzaam. Het zorgt ervoor dat je minder snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.

Pas op met te veel lijnzaad

‘Te’ is nooit goed, behalve in ‘tevreden’. Als je elke dag hopen lijnzaad gaat eten, zal je lichaam je dit niet in dank afnemen. Lijnzaad bevordert de stoelgang, dus je kan al raden wat een overdadige consumptie voor effect heeft. Juist ja, diarree. Die gepaard kan gaan met misselijkheid en een gebrek aan eetlust, wat je uiteraard wil voorkomen.

Lijnzaad bevat cyanogenen, die je lichaam kan omzetten in cyanide. Je kent deze giftige stof vast wel uit spannende films, maar iets simpels als lijnzaad kan het dus ook opwekken. Geen zorgen: voor dit gebeurt, zou je er al dagelijks meer dan 50 gram van moeten eten. En dat zien we nu ook niet snel gebeuren.Maar gebruik het dus met mate en niet continu.

Ben jij klaar om als keukenprins of -prinses wild te gaan met lijnzaad? Wij hopen van wel, smakelijk alvast!