Hartfalen

Hartfalen

Wat is hartfalen?


Zoals het woord al doet vermoeden, functioneert bij hartfalen het hart niet goed. Het hart is een cruciale spier voor het goed functioneren van het lichaam. Het pompt het bloed doorheen het lichaam. Het bloed voorziet het lichaam van voedingsstoffen en zuurstof. Tevens verwijdert het ook de afvalstoffen via de lever en de nieren. Wanneer de pompfunctie van het hart tekort schiet, spreekt men van hartfalen. Het hart kan niet langer instaan voor een goede bloedcirculatie doorheen het lichaam. Hierdoor komt het goed functioneren van het lichaam in het gedrang. 


Hartfalen is een ziekte die evolueert met de tijd. In het begin zal het lichaam de verminderde bloedvoorziening naar de verschillende lichaamsdelen compenseren. Deze compensatiemechanismen zorgen ervoor dat de ziekte in eerste instantie onopgemerkt verloopt. Met verloop van tijd zullen deze compensatiemechanismen niet langer volstaan om de pompfunctie van het hart te verzekeren. Integendeel, zij zullen zelfs de ziekte in de hand werken. Anders gezegd treden eerst alleen symptomen op bij zware inspanningen. Bij het evolueren van de ziekte zullen reeds bij geringe inspanningen, of zelfs bij rust, symptomen optreden.


Wat zijn de symptomen?


Door de slechte bloedcirculatie doorheen het lichaam zijn vermoeidheid, spierzwakte, verhoogde hartslag of onregelmatige hartslag en duizeligheid de belangrijkste symptomen van hartfalen. Anderzijds leidt de verminderde bloedcirculatie tot vochtophoping in verschillende lichaamsdelen. Vochtophoping in de longen kenmerkt zich door kortademigheid, hoest en een piepende ademhaling. Vochtophoping elders in het lichaam veroorzaakt dikke enkels, gewichtstoename, drang tot nachtelijk plassen, buikpijn en verlies van eetlust.